Επίλογος

Σκέψεις για το μέλλον

Η αρχιτεκτονική αυτών των αρχετύπων, αναμφίβολα μας υποδεικνύει σήμερα νέες αναζητήσεις. Μας κατευθύνει, με ένα διαφορετικό τρόπο, σε σύγχρονες και ανθρώπινες, οικολογικές και βιοκλιματικές προσεγγίσεις. Ειδικά, για την Ελλάδα, έχουν ήδη διακριτικά ανοιχθεί δρόμοι προς μια νέα αρχιτεκτονική. Μια αρχιτεκτονική που οφείλει να ξεπεράσει κάθε γραφικότητα και να προετοιμάσει προσεκτικά και με ευαισθησία την ένταξη της νέας τεχνολογίας και των πηγών πράσινης ενέργειας γιατί:
“η τεχνολογία όσο πιο καλαίσθητη είναι θα ομορφαίνει το περιβάλλον και θα εξευμενίζει τις ψυχές και τα ένστικτά μας”. ( Κ. Τσόκλης)

Στον τόπο μας μέχρι σήμερα οι νέες τεχνολογίες συνήθως βιάζουν το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον. Οι κάθε είδους κεραίες, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι κλιματιστικές εγκαταστάσεις και τα σκίαστρα το έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα. Είναι προφανές ότι η ένταξη της νέας τεχνολογίας πρέπει να υλοποιηθεί με περίσκεψη και φειδώ. Πρέπει να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και όχι στην κάλυψη της ανεξέλεγκτης σπατάλης. Ας συνθέσουμε λοιπόν μια νέα αρχιτεκτονική αξιοποιώντας τις κατακτήσεις της τεχνολογίας:
τα φωτοβολταϊκά
τις ανεμογεννήτριες
τους κατακόρυφους κήπους
τα φυτεμένα δώματα
τα σκίαστρα
τη σύνθετη ξυλεία
τις οικολογικές μονώσεις
το βιοκλιματικό σχεδιασμό
το φωτισμό με Leds
Ενώ παράλληλα θα στοχεύουμε στη μείωση του CO2. Ας κτίσουμε με τα φυσικά υλικά και τους αρχιτεκτονικούς χειρισμούς των αρχετύπων που πίσω από την απλότητά τους κρύβουν μια μοναδική επιδεξιότητα και σοφία. Άλλωστε, μια πραγματικά έντονα αναπτυσσόμενη δυναμική έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, σε αντίθεση με τα τεράστιας κλίμακας συγκροτήματα κατοικιών. Μια τάση, ίσως μια αντίσταση, που εκφράζεται με τον ευαίσθητο σχεδιασμό και τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή σύγχρονων μικρών ποιητικών καταλυμάτων, που φαίνεται ότι έρχονται να καλύψουν ανάγκες νέων ανθρώπων. Των ανθρώπων που δεν μπορούν και δεν θέλουν ίσως να ονειρευτούν τη ζωή τους σε απρόσωπα και συχνά επιθετικά συγκροτήματα ή πολυτελείς επαύλεις και επιθυμούν να ζήσουν σε χώρους με ανθρώπινη κλίμακα, κοντά στη φύση, με οικολογικά υλικά και όλα τα επιτεύγματα τη σύγχρονης τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας.




































Μια έντονα αναπτυσσόμενη δυναμική έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, σε αντίθεση με τα τεράστιας κλίμακας συγκροτήματα κατοικιών. Μια τάση, ίσως μια αντίσταση, που εκφράζεται με τον ευαίσθητο σχεδιασμό και τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή σύγχρονων μικρών ποιητικών καταλυμάτων, που φαίνεται ότι έρχονται να καλύψουν ανάγκες νέων ανθρώπων. Των ανθρώπων που δεν μπορούν και δεν θέλουν ίσως να ονειρευτούν τη ζωή τους σε απρόσωπα και συχνά επιθετικά συγκροτήματα ή πολυτελείς επαύλεις και επιθυμούν να ζήσουν σε χώρους με ανθρώπινη κλίμακα, κοντά στη φύση, με οικολογικά υλικά και όλα τα επιτεύγματα τη σύγχρονης τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση η τάση αυτή σήμερα φαίνεται να είναι εξαιρετικά επίκαιρη.

Δεν είναι τυχαίο που τον Οκτώβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΟΜΑ) στην Νέα Υόρκη, έκθεση με τίτλο Home delivery: Fabricating the Modern Dwelling, όπου παρουσιάστηκαν προτάσεις αρχιτεκτόνων με σύγχρονες, μικρής κλίμακας κατασκευές που ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες. Στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης, τον Αύγουστο του 2009, μαζί με την αναδρομική έκθεση Frank Lloyd Wright: From Within Outward παρουσιάστηκε παράλληλα μια δευτερεύουσα μικρή έκθεση, με τίτλο Learning By Doing, οργανωμένη από την αρχιτεκτονική σχολή Taliesin. Αντικείμενο της δεύτερης αυτής έκθεσης ήταν η ιστορική αναδρομή στα μικρής κλίμακας καταφύγια, που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν οι φοιτητές στο Taliesin West της Αριζόνας και του Taliesin του Wisconsin, όπου διαβιώνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η σχολή, που ίδρυσε ο Wright το 1932, έχει αρχίσει να κινεί το ευρύτερο ενδιαφέρον για την οικολογική της ευαισθησία.

Στο Διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό προβάλλονται αναρίθμητες προτάσεις αρχιτεκτόνων για μικρά καταλύματα, που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους και όχι μόνο. Τα καλά νέα έρχονται κυρίως από την Αμερική, την Ιαπωνία, τις Σκανδιναβικές Χώρες αλλά και από τα Βαλκάνια. Στη Σουηδία μάλιστα προετοιμάζεται νομοθεσία που να επιτρέπει στους πολίτες να κατασκευάζουν τέτοια μικρά καταλυμάτα σε δημόσιες εκτάσεις, σε δάση και σε φυσικά τοπία, με την προϋπόθεση ότι θα είναι αυτόνομα, θα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και ότι θα σέβονται και θα διαφυλάττουν το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον.

Ίσως στην Ελλάδα, στις δύσκολες πια οικονομικό-κοινωνικές συνθήκες, μια τέτοια προσέγγιση θα περιόριζε παράλληλα εμπρησμούς και άλλες καταστροφές του τοπίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου