Σύγχρονη Τέχνη


Σχέσεις με τη σύγχρονη Τέχνη



Με την πεποίθηση ότι οι καλύβες και τα μαντριά χαρακτηρίζονται από αρχετυπικές αξίες, επισημαίνονται άμεσες και έμμεσες σχέσεις με τη σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική. Έργα τέχνης σημαντικών εικαστικών, καθώς και έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής παρατίθενται δίπλα στα ανώνυμα αυτά καταλύματα, αναδεικνύοντάς τα σαν αρχέτυπα. Μέσα από αυτούς τους αποκαλυπτικούς συσχετισμούς καταγράφεται η υπόγεια διαδρομή ευαισθητοποιημένων δημιουργών που τελικά αναζητούν την αλήθεια στο έργο τους.
Ήθελα να καταγράψω ενδεικτικά τις ασυναίσθητες και αβίαστες συσχετίσεις που βίωσα σε αυτές μου τις περιπλανήσεις. Θα περιοριστώ απλά στην παράθεση και στους συσχετισμούς, αποφεύγοντας οποιουσδήποτε σχολιασμούς. Εκτιμώ ότι, από τις όποιες θεωρητικές προσεγγίσεις (που τις αφήνω στους ειδικούς), είναι σημαντικότερο να επιδιώξω να προκύψει αβίαστα στον αναγνώστη αυτό που εγώ ο ίδιος αισθάνθηκα και περιγράφεται χαρακτηριστικά από τον Δ. Πικιώνη στον Πρόλογό του για την λαϊκή τέχνη:


Μόνο η κατανόηση των νόμων της τέχνης και των Σχημάτων της θα σ’ οδηγήσει στην κατανόηση της λαϊκής αυθόρμητης τέχνης του τόπου σου, και τότε η προσκόλλησή σου –από συναισθηματικούς λόγους– στην λαϊκή σου τέχνη θα σε οδηγήσει στην Τέχνη.

Αριστερά: Δαμιά, Βόρεια Εύβοια, 03-05-2005. Δεξιά: "Ταϊστρα", Κώστας Τσόκλης, 1991.



Αριστερά: Κήρινθος, Bόρεια Εύβοια, 06-06-2005. Δεξιά: "Μεταλλικές επιφάνειες", Antoni Tapies, 1972.



Αριστερά: Λεπτομέρεια, Μεγάλη Βόλβη, Μακεδονία, 05-11-2005. Δεξιά: "Χωρίς τίτλο", Γιάννης Κουνέλλης, 2004, του Aurelio Amendola.



Αριστερά: Δάφνη, Βόρεια Εύβοια, 05-05-2005. Δεξιά: Λεπτομέρεια, "Χωρίς", Σωτήρης Σόρογκας.


Περιοχή Τσουγκανά, Παπάδες, Βόρεια Εύβοια, Λεπτομέρεια, 18-08-2005.

"Νεκρή φύση" Vodolas, Μιχάλης Κατζουράκης, 1995.


Αριστερά: Δαφνούσα, Βόρεια Εύβοια, 09-04-2007. Δεξια: "Σφήνα", Ακριθάκης, 1978.



Αριστερά: Τσαρδάκι-Δραγασιά ή Φραγκιάτα, Τύρναβος, 1959, του Τάκη Τλούπα.
Δεξιά: Nίκος Αλεξίου, Μάρτιος 1994.


Για τη συνέχεια πατείστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου